Het per-ongelukke-bij-effect van je team motiveren?

Ritmes in je Rugzak tafeltrommelen

Is het stimuleren en zichtbaar laten resoneren van jouw team ook steeds meer een uitdaging?

Tijd steken in de relatie met je medewerkers en plezierige momenten delen is soms lastig. Maar juist dát delen schept altijd een betere band; vooral iets samen doen, even gelijkschakelen en samen lol hebben.

Probeer jij de motivatie altijd met praten, vragen stellen en overtuigen te realiseren? Dat valt niet mee denk ik. Je team hoort jou al zoveel beweren, vragen en uitleggen. Om ze echt zichtbaar enthousiast te krijgen, op het puntje van hun stoel vraagt vaak iets anders. Ze willen namelijk JOU zien.

Jezelf AAN zetten

Je AAN knop

Ik geef toe, ik moet ook altijd even bewust mijn AAN knop indrukken. Uit mijn comfortzone stappen gaat ook bij mij niet vanzelf. Het is namelijk altijd extra gedoe, iets ‘anders dan anders’. Dus toch spannend en soms ineens de twijfel van ‘misschien schat ik iets wel verkeerd in’.

Voor jou als teamcoach herkenbaar? Want wat als het niet lukt en je straks afgaat als een gieter? Nemen ze je dan nog serieus? Je weet best dat er meer lef nodig is van jouw kant maar de risico’s… je blijft maar doen wat je deed, blijft zoeken en je team raakt van ‘tam’ via gedemotiveerd nu ook gefrustreerd. Want jij ‘doet’ niks.

Hoe het makkelijker kan?

Ga IETS DOEN wat bij jou past, maar let op: non-verbaal. En laat vooral je hiërarchische pet duidelijk eens af. Dan ben je allemaal gelijk en ervaar je samen direct een andere groepsenergie.

Er komt meer oogcontact en lichaamstaal, meer samen bewegen. Tegelijkertijd neem jij die voorbeeldrol waarbij jij ook uit je schulp mag kruipen. Waarbij je mag lachen als er iets niet direct 100% goed gaat. Maak het leuk. Maak er ook een feestje van als jullie bij elkaar komen.

Dan verwelkom je hun bijdragen. Je kiest voor sensitief leiderschap en dat zorgt er voor dat je direct overziet wat er speelt. Dat je andere dingen ziet van je mensen of de deelnemers aan je training. Dat je eens een hand op iemands schouder mag leggen en dat de ander dit als echte betrokkenheid ervaart.

de hand op iemands schouder leggen

Wat als je hier geen tijd voor hebt?

Maak tijd! Als je nooit afschakelt, geen ruimte neemt om samen te ontspannen en elkaar beter te leren kennen, gaan je teamleden 1 voor 1 afhaken. Dat kun je dus beter eerst met zijn allen doen.

Laat een team daarom regelmatig beleven dat ze al een eenheid ZIJN. Dat is het enige wat ze nodig hebben. En dit maakt het makkelijk voor hen om het stokje ook eens over te nemen, om initiatieven en verantwoordelijkheid te delen.

Kun je wel motiveren door minder communiceren?

Jazeker, soms is minder ‘praten’ zelfs dé oplossing. Als je kiest voor samen resoneren dan kies je juist voor verbinding en plezier in plaats van ‘alles blijven uitkauwen’ en vaak blijven polariseren.

Zorg dat met elkaar in hetzelfde schuitje zitten leuk én effectief is.

Samen in hetzelfde schuitje varen

Vanuit vertrouwen en gelijkheid is meer mogelijk

Je zag het op het plaatje en weet ook allang: samen muziek maken verbindt en is geweldig om weer leven in de brouwerij te brengen. Je ervaart in no-time actie en plezier.

Keep it simple, met eenvoudige ritmes kan iedereen meedoen.

Heb jij wel iets met muziek? Lijkt het je leuk om enkele super eenvoudige trommelritmes te leren? Je motiveert je team dan vanuit speels vertrouwen naar samen de essentie ‘pakken’.

Dan merk je dat iedereen gelijk en belangrijk is, er bij hoort. Dat je op een vrolijke manier waardering kunt geven en erkenning krijgt. Je gaat samen meer successen te vieren.

Feestje vieren op het werk

Ken jij het per-ongelukke-bij-effect van motiveren via ritme?

Trommelen geeft soms opwinding maar ook vaak rust, kadans. Ontspanning vanuit vertrouwen omdat het ritme doorloopt.

Weet je wat het effect is van ritmes oefenen en hier met een groep regelmatig kort mee bezig zijn? Dat is een saamhorigheidsgevoel, dé smeerolie voor ieder team.

Een extra effect is dat iedereen er steeds beter in wordt en dat het meer en meer vanzelf gaat. Dat jullie meer verzinnen en zo enthousiast zijn dat het helemaal jullie eigen ding wordt. Ja dat risico zit er ook in, niet meer willen stoppen. Bij mij ging dat ook nagenoeg vanzelf.


En wat is het leukste?

Het allerleukste bij-effect is toch die gezamenlijke lol, weet je waarom? Omdat het meestal niet direct goed gaat en je hersenen af en toe gewoon even in de knoop raken. Ja bij iedereen. Een geweldige manier om samen te ervaren dat foutjes maken mag en dat je dit ook luchtig kunt houden. Om kleine succes stappen in het team uit te lichten en enthousiasme te laten groeien.

Niks meer willen missen

Een leuk én handig bij-effect is dat je mensen voortaan aan je lippen hangen omdat ze voelen dat het echt is en dat ze hier niks meer van willen missen.

Leer hoe jij op precies de juiste manier, in precies de juiste volgorde en met precies de juiste opbouw iedere keer een succes maakt van het wekelijkse overleg. Groepen activeren blijft dan jouw levenslange talent. Het per-ongelukke-bij-effect daarvan kan zijn dat iedereen voortaan alleen nog jou wil hebben voor de job…

Laat plezier, ruimte en vindingrijkheid groeien.

Ritmische energizers zorgen voor echte teamspirit en dit geeft jullie iedere dag meer kracht. Soms betekent dit durf gaan kweken in een ‘angst-cultuur’. Ook hierin kunnen we helpen. Zet iedere stap op het juiste moment en op de juiste manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog:

Meer blogs